субота, 2. фебруар 2013.

MATT COLLINS - SICK AND TIRED (Jugoton F-2) (1964.god.)

 

Matt Collins je rođen kao Karlo Metikoš, 8. februara 1940. u Zagrebu, (exYU). Studirao je da postane klasičan pijanist, ali je uvučen u rock and rolla 1956. preko nekoliko singlova (Bill Haley, Elvis, Little Richard) koje je dobio kao poklon s uvezenim gramofonom. Pronalaženje igle za zamenu za gramofone sa zapada bilo je nemoguće 50-ih u Jugoslaviji, tako da je morao improvizovati sa običnim šivaćim igalama, da bi utolio svoju glad za muzikom.
Svoj prvi posao koji se plaća dobija 1958. u kabareu. 1959. počinje zajedno sa vokalnom grupom "Regal" da peva francuskim turistima u letovalištima na Jadranu. Bend se pojavljuje nekoliko puta i na regionalnoj televiziji.
U decembru 1961, ohrabren francuskim "fanovima", Matt stiže u Pariz sa samo jednim dolarom u džepu. Zadnji novac je potrošio na trendi košulju u Danskoj. Neko vreme živi na ulici ili u skloništima, i obilazi audicije. Konačno dobija angažman u američkim vojnim bazama. Zbog toga je morao da nauči pesme koje su bile popularne u Americi. Budući da je imao malo novaca, Matt odlazi u prodavnice ploča gde su imali slušalice za slušanje. Provodi vreme u tim prodavnicama, gde preslušava pesme po nekoliko puta dok ih nije naučio sve.U tom trenutku Matt skreće pažnju Phillips-a kao jedan od najpopularnijih pevača u klubu "Golf Druo". Philips ga angažuje zajedno s vokalnom grupom "Double Six of Paris" u nadi da će pokriti rupu na tržištu hitom "Rhythm of the Rain" na francuskom. Snimanje obrade američkog hita na maternjem jeziku bila je uobičajena praksa u celoj Evropi. Zato je obrada na francuskom lako nadmašila original. Ploča je bila veliki hit u Francuskoj, što je dovelo do dalje saradnje na singlova sa Philips-om, poput "Nobody But You" i "She's Not You". Na talasu uspeha
njegove francuske slave, 1962. Matt se vraća u Jugoslaviju. Obišao je svoju domovinu nekoliko puta sredinom 6O-ih, uvek uz fantastične reakcije publike. Jugoslavenski pevači uvek su bili popularni u Sovjetskom Savezu, pa se Matt pridružio njima na nekoliko turneja. U ovoj zemlji je bio poznat kao čovek od čelika (Zheleiznoe Thchowek) zbog svog zlatnog odela poput Elvisovog. Vlasti su ovde naredile da peva na ruskom ili na srpsko-hrvatskom, jer kad bi pevao na engleskom jeziku vlasti bi morale da dovode policajce na konjima da smiruju publiku. Jednu pesmu, po dogovoru, mogao je da peva na engleskom jeziku.Od 1966 do 1971 Matt i njegov bend su imali ugovoro da sviraju u Hilton hotelima širom Sredozemlja, Azije i Afrike.
U Maroku je pevao za harem kralja Hasana. Bend je zaključan u kupatilo, sa zlatnim sanitarijama, a zvučnici su bili smešteni u stvarnim prostorijama harema.U Addis Abebi, za vreme sastanka Organizacije afričkog jedinstva, car Bokhasa, kasnije poznat svetskoj javnosti kao kanibal, ponudio je bend da časti pićem jer mu se jako dopala njihova svirka. Matt je pokušao da naruči Dom Perignon, ali pošto je Bokhasa bio anti-alkoholičar naredio je konobaru da im donese svakom po šoljicu kafe.Godine 1971. vraća se u Jugoslaviji još jednom. Upoznaje mladu pevačicu u usponu Josipu Lisac. To je bila ljubav na prvi pogled. Matt odustaje od pevanja i menja je za ulogu muža i ekskluzivnog tekstopisca. Josipa postaje jedna od najvećih zvezda bivše Jugoslavije.Tokom 70-ih Matt skreće pažnju na sebe kao autor rock opere "Gubec Beg", zasnovane na životu vođi ustanka seljaka (seljačka buna). Od 80-ih pa sve do svoje smrti 1991. Matt Collins se bavi pisanjem pesama za ogroman uspjeh svoje supruge.
Matt Collins je umro u leto 1991. Tačno godinu dana kasnije njegova supruga Josipa Lisac pokreće prvi godišnjih tribute koncert na kome savremeni umetnici mešaju zvuk 60-ih i odaju počast velikom čoveku rock and roll-a, muzičaru koji je započeo sve to.


Ovo je drugi Jugotonov flexy singl (prvi smo već postavili) sa hitom Sick And Tired.



















Matt Collins - Sick And Tired

http://www.divshare.com/download/23663555-434