понедељак, 24. септембар 2012.

Lola Novaković (Jovanović) - Posle mene (PGP RTB, Radio TV Revija i zlatan mikrofon, F 13) (1968. God.)

 


 

Lola Novaković (Jovanović) - Posle mene

LOLA NOVAKOVIĆ


Zorana Lola Novaković (u jednom periodu života Jovanović, jer joj se drugi muž prezivao Jovanović - Mile Jovanović), rođena je 25, aprila 1935. godine u Beogradu, od oca Milana i majke Radmile u kući u dvorištu na Bulevaru revolucije 54.
Još kao mala pokazivala je izrazite znake ka solo pevanju, tako da je prvi značajan solo nastup imala na dočeku 1953. Nove godine u Smederevu u Domu JNA sa orkestrom "Branko Krsmanović". Kasnije je sve bilo lako, slušaoci nisu znali da li da slušaju njen glas ili gledaju u njene oči. Ređali su se Hotel Bristol, Lajpcig, Bejrut, festivali, domaći i strani (Lola je izjavila da joj je jedna od najdražih pobeda ona na festivalu Roma Canta, 1964. god u Rimu gde je pobedila Šarla Aznavura, Ritu Pavone...).
Muzikom je očarala ne samo našu publiku, nego i Libance, Nemce, Mađare, Italijane, Japance, Tita kome je bila redovan gost, Nasera kome je glavni konkurent bio iz Indonezije - Ahmet Sukarno, koji je svoje posete Jugoslaviji usklađivao sa njenim obavezama i turnejama.
Posle mnoštva festivala, ploča, tri "Pesme leta", dva propala braka, rešila je da se povuče iz javnog života u ilegalu, iz samo njoj znanih razloga.




Lola Novaković - Moj dragi Beograd (Sportska knjiga - Beograd, Beograd skupština, No 23)

 


 







Lola Novaković - Moj dragi Beograd