четвртак, 27. децембар 2012.

Marjana Deržaj i Nino Robić - Gitara u noći  (Jugoton EPY 3212) (1962.god.)


Popularizaciji zabavne-pop muzike u Jugoslaviji, krajem pedesetih godina prošlog veka, u mnogome je doprinela Jazz scena (takođe malobrojna). Džezeri su se odazivali mnogim umetnicima, kao pomoć u instrumetalnim izvođenjima njihovih pesama, i povećanju popularnosti oba pravca muzike. Svirali su na tada sve popularnijim festivalima šlager i zabavnih melodija.
Među njima su se isticali i Ljubljanski Jazz Ansambl. Pregledom mnogih ploča domaće produkcije, možemo videti i čuti ovaj ansambl. Osnovani su 1955. godine u Ljubljani , i svirali su klasičan Jazz repertoar, kao i Dixilend standarde. 1960. godine snimili su prvu Jazz ploču u ondašnjoj Jugoslaviji. 
Marjana Deržaj (25. 05. 1936. - 18. 01. 2005.) je slovenska pevačica, rođena u Ljubljani. Pevanjem je počela sa manje od 10 godina u operskom horu predstave Karmen. Učesnica je mnogih festivala. Izdala je dosta ploča i kaseta, a najveći uspeh joj je pesma Poletna noč, koju joj je komponovao Mojmir Sepe. 1964. godine se takmičila na lokalnom izboru za pesmu Evrovizije, gde je delila prvo mesto sa Sabahudinom Kurtom, ali je Sabahudin otišao na Evroviziju jer je u glasanju imao više prvih mesta. Njegova pesma Život je sklopio krug je u Kopenhagenu delila poslednje mesto sa još tri pesme sa nula osvojenih poena.
Nino Robić je najviše ostao poznat kao brat Ive Robića. Jedan je od najboljih vokala zlatnog doba slovenske popevke. Nastupao je na prvom festivalu slovenske popevke na Bledu 1962. god. U Arhivu Radio Slovenije pod njegovim imenom je upisno da je snimio 131 pesmu. Najpoznatija pesma mu je Zemlja pleše. Čak je pisano o njemu i u jednom od najpoznatijih muzičkih časopisa na svetu - Billboard-u, 15. avgusta 1960. god. na strani 9 kao o novom otkriću.
Poslušajte ovaj sjajan singl.






















A:
01 Marijana Deržaj i Nino Robić - Gitara u noći
02 Marijana Deržaj i Nino Robić - Pesem za Dinar
B:
01 Marijana Deržaj i Nino Robić - San o ljetovanju
02 Marijana Deržaj i Nino Robić -Serenada srca mog